a OK2KTK v QTH JN99BO Kopřivnice

... z paměti

13.12.2012 21:22

Začátky radioklubu OK2KTK,

koncese udělena k 1.6.1957,

první QSO uskutečněno 21.7.1957 na vysílači SK10, RX Lambda 5.

    V r. 1959, 3.dubna, bylo uskutečněno první QSO s OK7ZH na pásmu 14 a 21 MHz telegraficky s Béďou op. OK1MB , TX S10K3. Stanice OK7ZH byla umístěna v Tatře. Tohle spojení uskutečnil ing. Ivan Lička. Kolektivka OK2KTK se poprvé zúčastnila VKV fone závodu 16.11.1959 v pásmu 80 metrů. Od 24.6.1962 vysálá na zapůjčeném vysílači pro pásmo 144 MHZ z kolektivky OK2KOD. S tímto zařízením se zúčastnila kolektivka OK2KTK Polního dne z kóty Bílá hora – JJ31B. Příjmač byl Lambda 5 a upravený televizní tuner z TV ATHOS. V té době započal stavit zařízení Vláďa (OK2BLQ) na pásmo 145 MHz. Zařízení bylo řízeno krystalem. Na přijmací straně byla  použita zmíněná Lambda 5 a konvertor s lampou E88CC a E180F.

… v dalších letech byl provoz na kolektivce většinou na pásmu VKV 144 MHz.

V r.1963 a 1964 se kolektivka OK2KTK zúčastnila Polního dne z kóty Červený kámen. V témže roce se kolektivka rozrostla o další operátory, kteří úspěšně vykonali zkoušky na provozní operátory. Zkoušky se prováděly v Ostravě Porubě na kolektivce OK2KOS (Krajská Odposlouchávací Stanice ? :-))). Zkoušky úspěšně složili : Kašpárek Vladimír, ing. Odložilík Jan, Václavík Emil, Pavelka Miroslav a Veřmiřovský Pavel. Dále byli i RO (rádiový operátor) KV  - Havrlant Ludvík, a RO VKV Glogar Miloš, Kurka Bedřich, Pustějovský Josef a Matula Stanislav. Zodpovědný operátor byl Ivan Lička – OK2BBL.

 :: ::

    V osmdesátých letech je kolektivkou veden kroužek radiotechniky se zaměřením na vysílací techniku. Byly prováděny nábory mladých lidí ve školách či přes dnešní Dům dětí a mládeže do kroužku RADIOTECHNIKY pod vedením Pavla Veřmiřovského a Stanislava Lichtenberga. Teorie i praxe, kterou si každý sám zdokonaloval byla jen některými, s opravdovým zájmem, ukončena zkouškou radioperátora. Po nějaké praxi si někteří - co by junioři  - vychutnali mít svou vlastní vysílací značku začínají na OL …. Honza Bittner- OL7B??, Petr Socha – OL7BQQ, Jirka Prokeš- OL7BQP a další. Na soutěže se chodilo většinou na kótu Bílá hora, kde bylo zřízeno jakési vysílací centrum na vrcholu. Patrová dřevěná chata s vysokým stožárem, s „ručním“ rotátorem,  napájena z elektrického rozvodu až ze Štramberku ….  a ti kdo pamatují chladnější počasí v podzimním období si vzpomenou na časté vyskakování jističů jak se tam přitápělo a nocovalo ….. v jedné místnosti se spalo i vysílalo !!!! Na etapy !!!! Na jídelníčku byly převážně polévky ze sáčku v ešusu ze kterého jedli najednou i tři lidi nebyl vyjímkou a ohniště těsně u pěšiny, kolem Vás chodili lidi …… Zlatý časy …….

Podpora  však v devadesátých letech skončila a kolektivní stanice byla odkázána na vyhledávání převážně materiální pomoci u jiných firem. Byl zaznamenám jakýsi útlum a to i díky pracovní vytíženosti. Kroužek RADIOTECHNIKY byl DDM zrušen pro malý zájem. Snad se znovu někdy objeví dobrý nápad, jak mladší upoutat touto technikou s daleko modernější technologii v kombinaci třeba s počítači ……

OK2BME & OK2XKO

 

 

© 2012 Všechna práva vyhrazena.

Tvorba www stránek zdarmaWebnode